сряда, 4 януари 2012 г.

Мохамед ибн Муса ал-Хорезми

Мохамед ибн Муса ал-Хорезми е математик, астроном и географ. 

Роден е около 780 г. и живее през периода на управление на Абасидите, по времето на халифа ал Мамун, който му поверява управлението на образованието. 

- Латинизираната форма на името Ал-Хорезми е "Aлгоритми", откъдето идва широко използваната днес дума „алгоритъм“.

- В книгата си „Китаб ал-джабр уал-мукабала“ (Книга за приведението и двустранното отнемане) ал-Хорезми показва нови начини за решаване на математически задачи с помощта на правилата и теоремите на алгебричната система, като това е първата книга в света, посветена изцяло на алгебрата. Книгата е написана през 830 година и е преведена на латински през 1145 година. Заради трудовете си в областта на математиката често е наричан „баща на алгебрата“.

- В една от основните си книги, озаглавена „Книга за образа на Земята“ („Китаб сурат ал-ард“), той представя координатите на много места, базирани на данните на Птолемей, но с подобрени стойности за много области от Средиземноморието, Азия и Африка. Той взима участие в голям проект, иницииран от халифа Ал-Мамун, в рамките на който 70 географи се опитват да определят обиколката на Земята и да съставят карта на света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар