понеделник, 24 ноември 2014 г.

Колумб (не) е първият, прекосил Атлантическия океан

Старата история, която много американски ученици познават, започва с „През 1492г. Колумб преплава синия океан ...”. Наистина, през 1492г. Христофор Колумб (чието истинско име на италиански е Христофоро Колумбо) преплавал Атлантическия океан от името на кралство Испания и акостирал в карибската част на Северна Америка. В продължение на стотици години просто било прието, че Колумб е първият откривател, който храбро прекосил океана и „открил” Америка. Тази теория обаче вече не отговаря на модерното познание.
От само себе си се разбира, че първите хора, открили Америка, са предците на местните американци, които вероятно преминали в Северна Америка през Русия и Аляска преди около 12 000 г. Въпросът за „откриването” на Америка от европейци, африканци или азиатци е обида за историята на местните. Въпреки това, важно е да се знаят първите смели души, прекосили Атлантическия океан, а теорията за Колумб не е справедлива към тяхната история.
Общоприето е, че Колумб живял във време, когато всеки приемал, че земята е плоска – очевидно това не е така. Античните гръцки учени като Аристотел и Питагор допускали, че земята всъщност е кръгла. Периодът, когато е започнало задълбоченото изучаване на формата и размерите на земята, бил Златните векове на Исляма (750 – 1100 г.). Противно на това, което повечето хора вярват за тези години, тогава е било общоизвестно, че земята не е плоска. Вместо това дебатите били относно точните размери на земята. В началото на 800-те абасидският халиф ал-Мамун събрал ярките умове на онова време (в това число и ал-Хорезми) в Багдад, които изчислили обиколката на Земята - тя се разминавала само с 4% от дейстителната обиколка.
Знаейки, че Земята е кръгла и размерите ѝ с голяма точност (без модерните технологии, с които разполагаме понастоящем), някои безстрашни мюсюлмани трябва да са опитали да тръгнат по света стотици години преди Колумб. Доказателствата за тези пътувания са пред нас черно на бяло.

Карта на света на ал-Масуди от 956г. с „непознатата земя”  отвъд Атлантика срещу Африка

Великият мюсюлмански учен и географ, Абу ал-Хасан ал-Масуди, през 956г писал за едно плаване от 889г. от ал-Андалус (мюсюлманска Испания). Плаването било на запад и продължило месеци. Накрая намерили огромна суша отвъд океана, където  търгували с местни жители, след което се върнали в Европа. Ал-Масуди на картата си отбелязал тази земя отвъд океана и я именувал „непознатата земя”.

В историята са регистрирани две други плавания от мюсюлманска Испания за Америка. Едното било презз 999г. под ръководството на ибн-Фарук от Гренада. Другото е записано от географа с гениалния ум – ал-Идриси, който е работил в мултикултурната и толерантната към религиите Сицилия на крал Рожер II през 1100-те. Той писал за група мюсюлмани, които са плавали на запад от Лисабон в продължение на 31 дни и акостирали в остров на Карибите. Били са пленени от местните американци на острова за няколко дни. В крайна сметка били пуснати след като преводач, живеещ сред местните и знаещ арабски, уредил тяхното освобождение. Впоследствие, те отплавали обратно към ал-Андалус и разказали за случилото се. Важната част от това описание е наличието на арабскоговорящ сред местните жители, индикиращо, че трябва да е имало други незаписани контакти между арабския свят и Америка.

Западна Африка
Има и друга част в мюсюлманския свят, контактувала с Америка преди Колумб. В западна Африка през 1300-те съществувала мощна и много богата империя, наречена Мали. Най-известният водач на тази империя бил Манса(крал) Муса. Най-запомнящото се събитие от негово управеление било епичният му Хадж (поклонение) през 1324г. Керван с повече от 60 000 души направило впечатление навсякъде, където са били, в това число и в Египет, където Манса Муса разказал историята си за идването му на власт.
Неговият брат Абу Бакр бил Манса преди него. По време на своето управление изпратил флота от 400 кораба, за да разучат Атлантическия океан. Само 1 се върнал, но съобщил, че са намерили земя отвъд океана. След това Манса Абу Бакр екипирал флота от 2000 кораба, с които отплавал на запад в океана. Никога повече не са чули за него.
Докато в Мали няма записи за това пътуване, в Америка има доказателства за пристигането им там. В Северна и Южна Америка има много археологически останки, които удостоверявали за малианско присъствие. Ранните испански изследователи и пирати писали за изоставени градове в Бразилия, където имало надписи, идентични на езика мандинка (езика на хората от Мали). Много останки на езика мандинка са намерение също и в САЩ. Около река Мисисипи са открити много такива, на които са записани техните изследвания в Америка.
В Аризона е намерен надпис: „Слоновете са болни и раздразнени. Понастоящем има много болни слонове”. Те също включват и скица на слон. Слоновете не са животни типични за Америка. Били докарани от Мандинка в Америка и така тези надписи са доказателство за успешното пътуване на Манса Абу Бакр 100 г. преди Колумб.

Османската империя
През 1929г. в Истанбул било направено удивително откритие. Била е открита една карта от 1513г. на османския картограф Пири Реис. Реис написал, че картата му се базира на по-ранни източници на древните гръцки и арабски карти, включваща и картите на Христофо Колумб, който е отплавал само пред 21г. Отличителното за тази карта е степента на детайлност, която накрало историците да преразгледат теорията за откриване на Америка от Колумб.

Карта на Пири Реис от 1513г.

Картата ясно очертава източния бряг на южна Америка, чието разположение по отношение на Африка е правилно. Бразилският бряг е изобразен с невероятни детайли, с точно разположение на реките. Въпреки че Реис използвал картите на Колумб като източник, Колумб никога не е плавал до южна Америка, така че Реис трябва да е имал детайли от по-ранните мюсюлмански карти. Освен това картата на Реис включва и планините Анди, които не са били открити от европейците до 1520-те, цяло десетилетие след изчератване на карата на Реис.
Пири Реис използвал като основа за своята карта по-ранни източници, които очевидно имали добри детайли за Америка и които изследвали добре тази територия преди първите европейци. Картата може би е най-силното физическо доказателство за откриването на Америка от мюсюлманите преди Колумб.

Какво казал Колумб ?
Като се има впредвид всички тези доказателства за откритието на мюсюлманите преди Колумб през 1492г., възможно ли е Колумб да е знаел, че не е първият ? Това е повече от вероятно. Колумб отплавал от Испания същата година, когато била разбита последната мюсюлманска династия в Иберия по време на Реконкистата. Много от жителите на Иберия все още били мюсюлмани и носели със себе си знанието от Златните векове на Исляма. Много от хората в пътешествието на Колумб били мориски – мюсюлмани, карани насилствено да приемат католицизма или да бъдат убити. Колумб може би е чул от испански мюсюлмани за новия свят и това го въодушевило да пътува.
Щом стигнал Америка, Колумб записал множество примери за присъствие на мюсюлмани там. Коментирал за златото на местните жители, което било обработено по същия начин, използвайки същата сплав, както мюсюлманите от Западна Африка. Освен това Колумб записал, че думата за злато на местния език била „гуанин”, която била много близка до тази на езика мандинка – „ганин” – вероятно дошла от арабска дума за богатство „гина”. През 1498г. писал, че видял кораб, пълен с африканци, натоварен със стока и плаващ към Америка, който вероятно бил на път да тръгува с местнитие американци. Колумб също записал в своя дневник, че местни са му говорили за тъмни африканци, които идвали редовно да търгуват с тях.
Дори и самият Колумб знаел, че той не е първият, прекосил Атлантическия океан.

Заключение
Очевидно теорията, че Колумб е открил Америка, е нищо друго освен стара приказка, която не е издържала изпитанието на времето. Няма съмнение, че ерата на Колумб била повратна точка в историята на света, променила начина на живот в Америка и Европа завинаги. Обаче той не е първият, плавал до Америка. Налични са доказателства от араби, западни африканци и османци за пътуванията на мюсюлмани преди Колумб и християнска Европа. По някаква причина книгите продължават да величаят Колумб и смелостта на екипажа му като „първи”, прекосили Атлантическия океан. Темата има нужда да се преразгледа в светлината на ранните мюсюлмански открития, за да се представи приноса им на широката публика.

Източници:
Dirks , J. (2006). Muslims in American History . Beltsville, MD: Amana Publications.
Morgan, M. (2007). Lost History. Washington D.C. : National Geographic Society.
Quick, A. H. (2007). Deeper Roots. (3rd ed.). Cape Town: DPB Printers and Booksellers.

Няма коментари:

Публикуване на коментар