сряда, 9 февруари 2011 г.

Физическо насилие в мюсюлмански семейства

Бел.прев.: В дадания долу (по-дългият) цитат от Корана (в удебелен шрифт) моля обърнете внимание на реда на действията, които трябва да направи мъжът мюсюлманин, ако съпругата му опърничи („бой”-ят е последното действие), обърнете внимание на действията и на думите на Пророка Мухаммед относно „бой”-а (той никога не е бил жените си и остро критикува тези, които бият) и обърнете внимание на границите на „бой”-а,  които очертава(!!!) Ислямът и след това кажете дали въобще става дума за бой  като бруталност, жестокост и т.н.


Въпрос:
Добър ден. Истина ли е, че в сем. отношения на мъжа мюсюлманин е разрешено да в бие жена си. Как го обяснява Коранът? Благодаря!

Отговор:
В името на Аллах Всемилостивия, Милосърдния! Цялата слава и благодарност е за Аллах, мир и благосоловение на Неговия пратеник.

Здравейте, уважаема Елена! Благодарим Ви за интереса към нашия сайт и за доверието към нас.

Съгласно Корана, отношенията м/у мъжа и жената трябва да се основават на взаимна любов и доброта. Аллах казва: „ И от Неговите знамения е, че сътвори за вас съпруги от самите вас, за да намерите спокойствие при тях, и стори помежду ви любов и милост. В това има знамения за хора мислещи.(Коран, 30:21)

В случай на разправия Коранът увещава мъжа за по-добро отношение към своята жена и да не пренебрегва нейните положителни качества. Всевишният Аллах казва: ” ... И живейте с тях, както подобава. А ако сте ги възненавидили, то може и да възненавидите нещо, а Аллах да е вложил в него много добро.” (Коран, 4:19). 

Много важно е жената да признае авторитета на мъжа в дома. Той е глава на семейството и жената трябва да го слуша. Но мъжът е длъжен да използва своя авторитет с уважение и доброта  към своята жената. Ако между тях възниква някакъв спор, то той трябва да се реши по мирен път. Съпрузите може да се обърнат за съвет към по-възрастни, уважавани членове на семейството или приятели.

Между другото, мъжът може да прилага леко наказание, за да укротява опърничавостта на своята жена, но това е разрешено само в някои случаи и ако е уверен, че това ще разреши проблема. Но ако се опасява, че това само ще влоши отношенията и ще води до трагедия, то тогава трябва да се избягва.

Коранът е пределно ясен по този въпрос. Всевишният Аллах казва:
34. Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик.
35. А ако ви е страх от раздор между двамата, пратете съдник от неговото семейство и съдник от нейното семейство. Ако искат сдобряване, Аллах ще ги помири. Аллах е всезнаещ, сведущ.” (Коран, 4:34-35)

Много е важно тези знамения да се прочетат изцяло. 
Тези айети не разрешават жестокост и не си затварят очите по този въпрос. Те ни подсказват, че трябва да разрешим деликатните семейни проблеми с внимателност и мъдрост. В тях е употребена думата "удряйте", но това не означава физ. насилие. Пророкът с.а.с обяснил това като «дарбан гайра мубарих»  (арабски) като "лек шамар",  не оставящ следа. Той по-нататъка добавил, че не трябва да се удря по лицето.

Пророкът (мир нему) по принцип възпирал своите последователи дори от прилагането на такова наказание. Той никога не е бил жените си и казвал, че е по-добрият от мъжете е този, който не бие жена си. В едно от достоверните предания се съобщава, че той изразил откровено недоволство за това: "Как  може да биете жените си като камила и след това да спите с тях"  (Аль-Бухари).

Важно е да се отбележи, че за разрешаването на малки проблеми не трябва да се използва споменатия в цитата „лек шамар”. Към него е разрешено да се прибягва само в случаи на явно неподобаващо поведение на жената, когато съветите са безполезни, а разделянето на леглата не помага. И ако такова наказaние може да оправи ситуацията и да спаси брака, то тогава може да се приложи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар