понеделник, 28 февруари 2011 г.

Какво означава думата Аллах ?


Какво означава думата Аллах ?

Разяснение: На същия Бог ли се прекланят мюсюлманите,  като евреите и християните? Какво означава думата Аллах? Аллах лунен бог ли е ?

Една от най-големите грешки, която немюсюлманите правят за Исляма, е за думата „Аллах”. По различни причини много хора стигат до убеждението, че мюсюлманите се прекланят пред различен Бог, от този на християните и евреите. Това е напълно погрешно, тъй като „Аллах” просто е арабската дума за „Бог” - и има само Един Бог. Нека няма съмнение – мюсюлманите се прекланят на Бога на Ной, Авраам, Мойсей, Давид, Исус – мир на тях. Обаче със сигурност е вярно, че евреите, християните и мюсюлманите, всички те имат различна концепция за Всевишния Бог. Например мюсюлманите, както евреите, отхвърлят християнското схващане за триединството и божественото превъплъщение. Това обаче не означава, че всяка една от трите религии, се прекланя пред различен Бог – тъй като, както казахме преди, има само един Истински Бог. Юдаизмът, Християнството и Ислямът всички те твърдят, че са „Авраамски религии” и всички те са класифицирани като „монотеистични”. Обаче в  Исляма се смята, че другите религии по една или друга причина, са изопачени и са загубили чистата и правилната вяра във Всевишния Бог, пренебрегвайки Неговото истинско учение и смесвайки го с човешки понятия.

Най-напред е важно да се отбележи, че „Аллах” е същата дума, която арабскоговорящите християни и юдеи използват за Бог.

Ако отворите Библия, преведена на арабски, ще видите, че там, където в английски вариант се използва думата “God”, на арабски е написано „Аллах”. Това е, защото „Аллах” е арабският еквивалент на английската дума „God” с главна буква (!!!).  В допълнение – думата Аллах няма форма за множествено число, факт, който върви ръка за ръка с ислямската концепция за Бог.



Трябва да споменем, че арамейската дума „Ел”, която е думата за Бог в езика на Исус, със сигурност е по-близка по звучене до думата „Аллах”, отколко до английската „God”. Това важи и за различните думи за Бог на иврит, които са „Ел” или „Елах” и възхваляващата дума „Елохим”. Причината за това подобие е, че арамейският, иврит и арабският език са семитски езици с общ произход. (бел. прев. – семитска езикова група). Трябва да отбележи, че в превода на Библията на английски, думата на иврит „Ел”, се превежда като “Бог”, “бог” и “ангел”! Този неточен език позволява на различни преводачи, според собствените им виждания, да преведат по различен начин една и съща дума. Арабската дума „Аллах” не позволява такава трудност или двусмислие, тъй като се използва само за Всевишния Бог. В допълнение, в английски език единствената разлика между „god”, значещ лъжовен бог, и „God”, означаваща Един Истински Бог, е главната буква “G”. Заради горните факти, по-точният превод на думата „Аллах” в англ. Език, може би трбява да е Единият-Единствен Бог или Единственият Истински Бог.

По-важното трябва също да се отбележи, че арабската дума „Аллах” съдържа дълбока религиозно послание заради своя корен и произход. Тя произлиза от арабския глагол „та’алаха” ( или „алаха”), което означава „този, на който се служи”.  Така арабски думата „Аллах” означава „Единственият, който заслужава поклонение”. Това накратко е чистото монотеистично послание на Исляма.

Трябва да е да кажем, че човек не е предпазен от грешни вярвания и езически практики. само защото твърди, че е евреин, християнин или мюсюлманин. Много хора, в това число някои мюсюлмани, твърдят, че вярват в „Единия Бог”, въпреки че извършват езически действия. Със сигурност много протестанти обвиняват римските католици в езически практики във връзка светците и света Мария. По същия начин гръцките източноправослани църкви се разглеждат като „езичници” от други християни, тъй като в много служения използуват икони. Обаче ако попитате римски католик и гръцки източноправославен дали Бог е „Един”, те неизменно ще отговорят „Да”. Но това твърдение не ги спира да се прекланят пред идоли, правени от човек. Същото се отнася и за индусите, които разглеждат техните богове като „прояви” и „превъплъщения” на Един Върховен Бог.

Преди да завършим...
Има хора, които не са на страната на истината и искат да накарат другите да повярват, че „Аллах” е просто едно арабско божество и ислямът е нещо „друго” – в смисъл, че той няма никакви общи корени с другите Авраамски религии (а именно юдаизма и християнството). Да кажате, че мюсюлманите се прекланят пред различен „Бог”, защото просто казват „Аллах”, е толкова нелогично, колкото да кажете, че французите се прекланят пред друг Бог, тъй като използват “Dieu”, или че испаноговорящите се преланят ред друг Бог, защото Го наричат “Dios” или пък евреите се прекланят пред различен Бог, тъй като понякога Го наричат „Йехова”. Разбира се такива доводи са доста смешни. Освен това следва да се отбележи, че твърдението, че всеки език използва правилната дума за Бог, е равносилно на отричане на универсалността на Божието послание към човечеството, което е отправено към всички нации, племена и хора чрез различни пророци, говорещи различни езици.

Бихме искали да помолим нашите читатели да се замислят за мотивите на тези хора. Причината е, че в крайна сметка истинността на исляма лежи на стабилна основа и неговата непоклатима вяра в Единството на Бога е безукорна. Поради това християните не могат да критикуват доктрината на исляма пряко, а вместо това измислят погрешни неща, така че хората губят желанието си да изучават повече. Ако ислямът беше представен на света по правилния начин, това със сигурност ще накара много хората да преосмислят и да преоценят убежденията си.  Напълно е вероятно, когато открият, че има универсална религия, която кара хората да се прекланят и обичат Бог, да практикуват Чист Монотеизъм, най-малкото биха почувствали, че трябва да преразгледат основата на своите вярвания и възгледи.

11 коментара:

  1. Благодарим ви за добрата статия и превода! Моля да изразите мнение за новия блог http://za-vyarata.blogspot.com и първата публикация "За вярата", като сме цитирали вашата статия. От Вяра и Толерантност. Аллах да ви помага и да е с вас.

    ОтговорИзтриване
  2. Кого заблуждавате Бога или себе си?
    Аллах щеше да бъде Библейския Бог, ако проповядваше Библейските истини, а не тези на корана. Факта че аллах говори противни на Библията учения и лъже че Библията била подправена, доказва че аллах не е истинският Бог, но е дявола, който се крие зад него. Библията ясно уличава идващият антихрист синът на дявола, като личност, която отрича Бог-Отец и Бог-Син. Единствената религия, която отрича Исус Христос да е Божий Син е Исляма. Следователно Исляма е антихриста и лъжепророка. А освен това добре известни са амбициите на исляма да унищожи Божият народ Израел, а после и християните. Вие ще причините голямата скръб с епицентър Ерусалим описана в Библията. Дявола ви е измамил и сега е време да се избавите от него, като приемете единственият Господ и Спасител Исус Христос.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз мисля по същя начин. Питах се за какво Бог ще саздава закони но противечиви на своя син Исус с корана. Как така в корана ще пише обивай и се жени за 4 5 жени. Абе идкам да кажа че ако човек погледни малко острани от нещата ще види че корана е правен от дръг бог и библята пт дриг Бог. Отговора на това че антихриста е самя коран. Жалко е е така. И че много хора не разбират това. Кланиш се на идоли а знаш че е забранено. Служиш на друг бог.

      Изтриване
    2. Много хора правят грешката да вярват, че когато Библията казва: „Не убивайте”, те трябва да се стремят да прилагат тази заповед към войната. Обаче, в действителност Библията казва: „Не убивайте предумишлено” (Изход 20:13). Еврейската дума буквално означава „съзнателно, умишлено убиване на друго лице със злоба”. Бог често нареждаше на израилтяните да отидат на война с другите народи (1 Царе 15:3; Исус Навин 4:13). Бог е разпоредил наказание чрез смърт за множество престъпления (Изход 21:12; 21:15; 22:19; Левит 20:11). И така, Бог не е против убиването при всички обстоятелства, а по-скоро само против предумишленото убийство. Войната никога не е добро нещо, но понякога тя е необходимо нещо. В един свят, изпълнен с грешни хора (Римляни 3:10-18), войната е неизбежна. Понякога единственият начин да опазите грешните хора от голямо зло е да воювате с тях.

      Изтриване
    3. Спасението е Исляма, друго спасение няма, Нашият Бог е и вашият Бог.Исус беше чудо на Бог, както е създаден Адам без майка и баща, така е създаден и Исус без баща, защото Бог казва да бъди и става. Не се лъжете. Исус ще дойде без съмнение, заедно със Мехди ще се борят със сатаната и ще спасят тези,който не съдружават Бог със никой.много богове, синове и дъщери, включително и жени на богове има само в геъцката, египетската митология. Ако Бог Искаше да изпрати Исус като бог или син, щеше да го съобщи в Стария завет. За Мохамед се съобщава, Бог Казва, че ще създаде ВЕЛИК НАРОД от потомството на Исмаил син на Авраам и Агар и много още такива знамения има за Мохамед(м.н.). Според мен трябва да прочетеш Стария завет и да разбереш, но не на пръсти а отначалото до края.Преди да си потърсил информация не съди вярата. А за името Аллах, горе пише истината Аллах=Бог=God=Tanrı и на много други езици е различно наименование,... Сега си помисли и си отговори честно,защото Бог спаси Исус и го взе на небето, а вие го разпъвате на за вашите грехове.Бог и ще го върне обратно за тези които има само ЕДИН БОГ. А за станата, той не може да ти направи нищо без да има позволение от Бог :) не се заблуждавайте братя и сестри не съдружавайте Бог, Той Великия няма подобен на Него, Той е само Един друг бог няма... Дано Бог да ви ръководи към истината.

      Изтриване
    4. Само да добавя че има хора които вярват че корана е водена или писана от Аллах,не тя е водена от хората тоест има много повече човешки заповеди от колкото Аллах или(Бог) затова има конфронтации.Но ако сравним корана със библията има много неща и истории които са еднакви,затова не са виновни мюсюлманите,а техните водаче още отпреди иззопачиха корана,точно както е записано в библията:някои ще се отвърнат ще иззопачат и ще се опитат да изкривят истината,и това е валидно!

      Изтриване
  3. Вашият спасител Махди е антихриста описан в Библията 1 към 1.
    Вашият ислямски Исус е лъжепророкът описан в Библията. 1 към 1
    Вашият Исус няма нищо общо с нашият Исус, който е въплътеният Бог.
    Дано Бог ви отвори очите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спасението е Исляма, друго спасение няма, Нашият Бог е и вашият Бог.Исус беше чудо на Бог, както е създаден Адам без майка и баща, така е създаден и Исус без баща, защото Бог казва да бъди и става. Не се лъжете. Исус ще дойде без съмнение, заедно със Мехди ще се борят със сатаната и ще спасят тези,който не съдружават Бог със никой.много богове, синове и дъщери, включително и жени на богове има само в геъцката, египетската митология. Ако Бог Искаше да изпрати Исус като бог или син, щеше да го съобщи в Стария завет. За Мохамед се съобщава, Бог Казва, че ще създаде ВЕЛИК НАРОД от потомството на Исмаил син на Авраам и Агар и много още такива знамения има за Мохамед(м.н.). Според мен трябва да прочетеш Стария завет и да разбереш, но не на пръсти а отначалото до края.Преди да си потърсил информация не съди вярата. А за името Аллах, горе пише истината Аллах=Бог=God=Tanrı и на много други езици е различно наименование,... Сега си помисли и си отговори честно,защото Бог спаси Исус и го взе на небето, а вие го разпъвате на за вашите грехове.Бог и ще го върне обратно за тези които има само ЕДИН БОГ. А за станата, той не може да ти направи нищо без да има позволение от Бог :) не се заблуждавайте братя и сестри не съдружавайте Бог, Той Великия няма подобен на Него, Той е само Един друг бог няма... Дано Бог да ви ръководи към истината.

      Изтриване
    2. Той го съобщи но кой го видя и кой го вижда,Исус е Бог превъплътен в плът,ето това за някои е невъзможно,ако не беше жертвата който Исус направи,всички ние щяхме да бъдем унищожени,както и във стария завет е писано:ще окажа милост както не Съм,затова Го приковаха защото не Му повярваха както и до днес,но няма друг Бог освен Исус Христос!

      Изтриване